Aso malolo a le Atunuu ia Oketopa

Oketopa 1Nigeria-National Day
O Nigeria o se atunuu anamua i Aferika.I le senituri lona 8 TA, na faavaeina ai e le au malaga a Zaghawa le Kanem-Bornou Empire i tafatafa o le Vaituloto o Chad.Na osofaʻia Potukale i le 1472. Na osofaʻia e Peretania i le ogatotonu o le 16 senituri.Na avea ma kolone Peretania i le 1914 ma sa taʻua o le "Nigeria Colony and Protectorate".I le 1947, na faamaonia ai e le Malo Tele le faavae fou a Nigeria ma faatuina le malo tele.I le 1954, na maua ai e le Federation of Nigeria le tutoatasi i totonu.Na fa'aalia le tuto'atasi i le aso 1 o Oketopa, 1960 ma avea ai ma sui o le Commonwealth.

Gaoioiga: O le a faia e le malo tele se faʻasalalauga i le Eagle Plaza sili ona tele i le laumua, Abuja, ma o le setete ma le setete o malo e tele lava ina faia faʻamanatuga i malae taʻalo i le lotoifale.E faapotopoto e tagata masani o latou aiga ma uo e fai se pati.
Oketopa 2Aso Fanau o Initia-Gandhi
Na fanau Gandhi i le aso 2 Oketopa, 1869. Pe a talanoa e uiga i le National Liberation Movement, e masani lava ona ia mafaufau ia Gandhi.Na auai Gandhi i le gaioiga i le lotoifale e faasaga i le faailoga tagata i Aferika i Saute, ae na ia talitonu o tauiviga uma faaupufai e tatau ona faavae i luga o le agaga o le "agalelei", lea na iu ai ina manumalo i le tauiviga i Aferika i Saute.E le gata i lea, na faia e Gandhi se sao taua i le tauiviga a Initia mo le tutoatasi.

Gaoioiga: O le Iuni a Tamaiti Aʻoga Initia na laei e pei o "Mahatma" Gandhi e faamanatu ai le aso fanau o Gandhi.

微信图片_20211009103734

Oketopa 3Siamani-Aso Fa'atasi
Ole aso lenei ole aso malolo fa'ale-tulafono.O se aso malolo faaleatunuu e faamanatu ai le faasilasilaga aloaia o le tuufaatasia o le Malo Tele o Siamani (muamua Siamani Sisifo) ma le Malo Temokalasi muamua a Siamani (muamua Siamani Sasae) ia Oketopa 3, 1990.

Oketopa 11Aso Fa'alemalo-Columbus
Columbus Day e lauiloa foi o Columbia Day.O Oketopa 12 ose aso malolo i nisi o atunuu o Amerika ma ose aso malolo feterale i le Iunaite Setete.O le aso o Oketopa 12 po o le Aso Gafua lona lua o Oketopa i tausaga taʻitasi e faamanatu ai le uluaʻi tulaueleele o Christopher Columbus i le konetineta o Amerika i le 1492. Na muamua amataina e le Iunaite Setete le faamanatuina i le 1792, lea o le 300 tausaga talu ona taunuu Columbus i Amerika.

Gaoioiga: O le auala autu e faʻamanatu ai o le solo i teuga matagofie.I le faaopoopo atu i taavale solofanua ma le parade phalanx i le taimi o le solo, o le a auai foi ofisa o le US ma nisi o tagata lauiloa.

Kanata-Fa'afetai
Aso Fa'afetai i Kanata ma Aso Fa'afetai i le Iunaite Setete e le o se aso e tasi.O le Aso Gafua lona lua ia Oketopa i Kanata ma le Aso Tofi mulimuli ia Novema i le Iunaite Setete o le Aso Faafetai, lea e faamanatuina i le atunuu atoa.E tolu aso o aso malolo e fa'atulaga mai lea aso.E oo lava i tagata o loo mamao i se atunuu ese e tatau ona toe faanatinati e toe faatasi ma o latou aiga a o leʻi oo i le tausamiga e faamanatu faatasi ai le tausamiga.
O Amerika ma Kanata latou te faʻatauaina tele le Aso Faʻafetai, faʻatusatusa i aso malolo faʻale-aganuʻu-Kerisimasi.

微信图片_20211009103826

Initia-Durga Festival
E tusa ai ma faamaumauga, na iloa ai e Shiva ma Vishnu o le atua sauā o Asura ua avea ma pafalo vai e faatiga ai atua, o lea na la sasaaina ai se ituaiga o afi i luga o le fogaeleele ma le atulaulau, ma avea le afi ma atua fafine o Durga.Na tietie le atua fafine i se leona na auina mai e Himalaya, na faaloaloa atu lima e 10 e luʻi ia Asura, ma iu ai ina fasiotia Asura.Ina ia faafetai atu i le atua fafine Durga mo ana mea na fai, na toe auina atu ai o ia e Hindu i le fale e toe faatasia ma ona aiga e ala i le togiina o vai, o lea na amata ai le Durga Festival.

Gaoioiga: Faalogo i le gagana Sanskrit i totonu o le fale ma tatalo i le atua fafine e teteʻe atu i faʻalavelave ma malu mo i latou.O le au faatuatua na pepese ma sisiva ma ave atua i le vaitafe paia po o le vaituloto, o lona uiga o le auina atu o le atua fafine i le fale.I le faamanatuina o le Durga Festival, na faʻaalia ai moli ma faʻailoga i soo se mea.

Oketopa 12Sepania-Aso Fa'atunuu
Spain National Day o Oketopa 12, o le aso muamua o Sepania, e faamanatu ai le mea sili na tupu faʻasolopito na oʻo atu Columbus i le konetineta o Amerika ia Oketopa 12, 1492. Talu mai le 1987, o lenei aso na faʻaigoaina o le Aso Faʻale-malo a Sepania.

Gaoioiga: I le sauniga faamanatu faaletausaga, e iloilo ai e le tupu le autau a le sami, laueleele ma le ea.

Oketopa 15Initia-Tokachi Festival
Tokachi o se tausamiga Hindu ma o se aso malolo tele a le atunuu.E tusa ai ma le kalena Hindu, Tokachi Festival e amata i le aso muamua o le masina o Kugak, ma e faamanatuina mo le 10 aso sosoo.E masani lava i le va o Setema ma Oketopa o le kalena Gregorian.O le Tokachi Festival e mafua mai i le tala faʻasolopito "Ramayan" ma e iai se tu masani mo le faitau afe o tausaga.O lenei tausamiga e faamanatu ai le 10th aso o le taua i le va o le toa Rama ma le sefulu-ulu temoni Tupu Robona i mata o Hindu, ma le manumalo mulimuli, o lea ua taʻua o le "Ten Victory Festival".

Gaoioiga: I le taimi o le tausamiga, na potopoto ai tagata e faamanatu le manumalo o Rama i le "Tupu Tiapolo e Sefulu" Rabona.I le taimi o le "Tokachi Festival", o faatasiga tetele e viia ai galuega a Rama na faia i soo se mea i le 9 aso muamua.I luga o le auala, e masani ona e vaʻavaʻai i le au faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga ma faʻaili o loʻo faʻamama le ala ma alii ma tamaitai lelei, ma o nisi taimi e mafai ona e taufetuli i taavale solofanua mumu ma lanu meamata ma taavale elefane e tumu i tagata taaalo.Na gaioi uma le au fa'ata'alo savali po'o le ta'avale povi ma le elefane fa'ata'avalevale a'o latou savalia, se'ia o'o i le aso mulimuli na latou fa'ato'ilaloina ai le “Ten Devil King” Lobo Na.

微信图片_20211009103950

Oketopa 18Tusi Paia e Tele Atunuu
O le Tausamiga o Faamanatuga, e taʻua foi o le Tausamiga o Taboos, e taʻua o le "Mao Luther" Festival i le gagana Arapi, o le aso 12 o Mati i le kalena Islam.Sacramento, Eid al-Fitr, ma Gurban ua lauiloa foi o tausamiga tetele e tolu a Mosalemi i le lalolagi atoa.O le aso faamanatu o le fanau mai ma le maliu o le na faavaeina le lotu Isalama, Muhammad.

Gaoioiga: O fa'afiafiaga e masani ona fa'atautaia e le imam o le faletapuai i le lotoifale.E oo atu i lena taimi, o le a taele Mosalemi, sui lavalava, laei lelei, alu i le faletapuai e tapuai ai, faalogo i le imam o taulotoina le musumusuga o le "Quran", o loo faamatalaina ai le talafaasolopito o Islama ma mea maoae na ausia e Muhammad i le toe faaolaolaina o Isalama.

Oketopa 28Czech Republic-National Day
Mai le 1419 i le 1437, na amata ai le osofaʻiga a Hussite faasaga i le Holy See ma le mamalu o Siamani i Czech Republic.I le 1620, na faʻapipiʻiina e le malo o Habsburg o Austria.Ina ua mavae le Taua Muamua a le Lalolagi, na paʻuʻū le Emepaea o Austro-Hungarian ma na faavaeina le Czechoslovak Republic iā Oketopa 28, 1918. Ia Ianuari 1993, na malepe ai Czech Republic ma Sri Lanka, ma sa faaauau pea ona faaaogā e Czech Republic le aso 28 o Oketopa e fai ma aso o le atunuu.

Oketopa 29Turkey-Faasilasilaga o le Aso o le Faavaeina o le Malo
Ina ua maeʻa le Taua Muamua a le Lalolagi, na faamalosia e Malo Aufaatasi e pei o Peretania, Farani ma Italia ia Turkey e sainia le "Treaty of Sefer" maasiasi.O Turkey o loʻo lamatia i le vaeluaina atoa.Ina ia faʻasaoina le tutoatasi o le malo, na amata ai e le Nationalist Revolutionary Mustafa Kemal ona faʻatulagaina ma taʻitaʻia le tetee a le atunuʻu ma maua ai se manumalo matagofie.Na faamalosia le au Allies e aloaia le tutoatasi o Turkey i le Lausanne Peace Conference.O Oketopa 29, 1923, na faalauiloa ai le Malo Turiki fou ma na filifilia ai Kemal e avea ma uluai peresitene o le Malo.O le talafaasolopito o Turkey ua tatalaina se itulau fou.

Mea na tutupu: O Turkey ma Northern Cyprus e fa'amanatu le Aso o le Malo Turiki i tausaga ta'itasi.O le faʻamanatuga e masani ona amata i le aoauli i le Republic Day.O ofisa uma a le malo ma aʻoga o le a tapunia, ma o taulaga uma i Turkey o le a iai foi faʻaaliga afi.

Oketopa 31Tele-Nuu-Halloween
Halloween o le afiafi o le 3-aso Western Christian festival Halloween.I atunuu i Sisifo, e o mai tagata e faamanatu ia Oketopa 31. I lenei afiafi, ua masani tamaiti Amerika e taaalo i taaloga "togafiti pe togafitia".O le All Hallow's Eve o le aso 31 o Oketopa o le Halloween, o le All Saints Day i le aso 1 o Novema, ma le All Souls' Day i le aso 2 o Novema e faamanatu ai i latou uma ua maliliu, aemaise o aiga ua maliliu.

Gaoioiga: E sili ona lauiloa i atunuu i Sisifo e pei o le Iunaite Setete, Atumotu o Peretania, Ausetalia, Kanata, ma Niu Sila lea e potopoto ai tagata e tupuga mai Saxon.O le a fai e tamaiti teuga ma matapulepule ma ao mai lole mai lea fale i lea fale i lena po.
微信图片_20211009103556


Taimi meli: Oke-09-2021
+86 13643317206